Saturday, September 5, 2009

hari terakhir gamelial

1. aku sampai kat kampus ukrida..

2. satu lagi hari yg bosan.. dlm otak aku terpkir satu benda je.. TARIAN BALLET untuk persembahan kumpulan sempena penutupan gamelial.( untuk pengetahuan pembaca bukan warga indonesia, gamelial itu adalah orentasi)

3. tibe nye aku dlm kumpulan aku, aku tnye ketua aku, caroline. (tapi budak2 ni panggil 'olin'.. ) "oline, nanti talentshow nya bagaimana sih..aku enggak tahu apa harus dibikin".. olin diam sejenak pastu dia cakap.. " kamu ikut aja".. dlm hati aku, ' sah2 la nanti hancur persembahan kumpulan ni karg.'

4. tidak lama kemudian, senior kami yg juga sebagai pengacara majlis, dia mengatakan bahawa talentshow akan bermula sebentar lagi.. tibe2 aku nmpak salah satu dari kumpulan aku, ievany, mula taip sesuatu menggunakan laptop nya. aku tgk... ohh rupe2nye baru nak mula rancang persembahan kumpulan! gile btol dorg ni..sempat ke?

5. talent show dmulakan. aku menanti dengan penuh rasa tnda tnye, adakah sempat untuk kumpulan aku siap mengatur persembahan sebelum tiba giliran kumpulan kami.. pada masa yg sama, aku takut juga tiba masa kumpulan kami membuat persembahan kerana giliran nya adalah secara random. krg kalau kene turn kumpulan aku, mmg konfirm kelam kabut!

6. tibe jam 11.45, giliran kumpulan aku mengadakan persembahan masih belum tiba. pengacara mengumumkan yg talentshow ditangguh sebentar untk bagi ruang pada muslim untk menunaikan solat jumaat. ( di jakarta solat jumaat mula pada 12.00)
kat masjid tu, aku tdo je time khutbah sbb dah 4 hari tak nyenyak tido mlm..

7. dlm perjalanan aku ke msjid, aku nmpk banner ini..



BEM tu, badan eksekutif mahasiswa.. uieu tu , sebuah universiti di indonesia..
cm siott je kan perangai student dorg? kalau nama student tu , blaja jela. lagi 1, aku ada dapat berita mengatakan kedutaan besar malaysia dibaling telur pada hari yang sama.. teruk btol mereka.. tak hbs2 cari pasal. dah la claim benda kecik, pun nak kecoh2. mcm la efek stadi dorg.. aku time kat malaysia mmg la aku ngaku aku benci kat mamat2 indon yg menyemak kat depan pintu klcc tu tapi aku takde pun nak cari pasl dgn dorg. buat tak tahu sudah la. aku rase bilangan pendatang asing kat malaysia lagi ramai darpd jumlah rakyat jakarta. hurh..aku pelik yg indonesia kat sini, apehal la dorg sangat nak cari pasal dgn rakyat malaysia. padahal yg byk dtg sanenye student. bukan nye penjahat. hurh.. dgn student pun nak cari pasal.. bodoh gile.. otak kat bontot. bile kentut busuk , byk angin, baru ada ruang sket, baru boleh pikir.. bengang btol!!!

8. kat sini, biasa nye aku akan ditanya 4 benda. manohara, nordin mat top, tarian pendet, KENAPA STUDENT MALAYSIA DTG KE JAKARTA.

9. tapi semua nya aku malas nak jawb... lantak korg. aku tahu je aku ada tanggungjawab bersihkan nama negara. tapi kuasa aku kecik je. setakat nak balas2 cakap dgn dorg. mesti aku kalah punye.. jadi, baik aku diam je! senang, hbs cite.

10. to indonesian, nilai la balik apa yg malaysia dah buat kat rkyt korg di malaysia. kalau korg nak kata kitorg curi budaya korg, aku pelik. korg bukan jaga sangt pun budaya korg. korg takde pun sayang sgt budaya korg. takde pun aku tgk korg menari tarian pendet kat mane2? dah nama pun malaysia dan indonesia same2 melayu. mesti la ada berlapik budaya. korg ckp melayu , malysian ckp melayu jugak. korg berak tandas cangkung , malysia pun berak tandas cangkung jugak.. paham? cube la baik2 sket dgn org malaysia cm aku yg tgh blaja kat jakarta ni.aku blaja je. bukan nye pergi curi anak dara korg.. bukan lama pun.. 5 tahun krg aku chow la.. pastu aku balik malaysia aku layan mamat2 indon kat sane dgn teruk! wahahaha jahat! ( pedulik pulak aku. balas dendam ar beb!)

`11. ok2.. dah. barbalik pada persembahan kumpulan aku tadi.. aku malas nak ckp byk. aku bgtau terus keputusan nye.. kumpulan aku 1st! tak sangka plak . hadiah nye? sebatang pen. ada jugak makanan tapi mentang2 aku puasa dorg amek semua. hampeh... terliur je aku. uhuk.. ok2. gua kene chow. ada komitmen lain. harap malaysia paham dgn keadaan di indonesia skrg yg sgt membenci malaysia.. chow

1 comment:

FatinZol said...

lol..lau ckp sl indon ni mmg x abes la..boring dh ak..pas blik mesia nti,nk je ak haramkn cucu cicit ak,jgn memandai nk jejakkn kaki kt indon...bo layan la indon ni..diorg jeles sb kita dpt 22 million tourist stiap thun,sdangkn diorg,5 million je..tu la..ska sgt aniaya org,org xska la kt ko,indon..
org mesia dh ckup bek ati dh ng indon..diorg kna bncana,org mesia gk yg g tlong..bg duit,sumbangkn tenaga,gdai nyawa...diorg balas pe kt kita?...
fkir2 kn n slamat beramal..haha..